Listopad – Mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad – Mjesec borbe protiv raka dojke

Listopad je mjesec kada obilježavamo borbu protiv raka dojke, te zloćudne bolesti od koje, samo u Hrvatskoj, godišnje oboli 2500 žena, a nažalost 900 ih umre. To ga čini najučestalijim tumorom u žena i trećim uzrokom smrti u ženskoj populaciji. Veća životna dob važan je čimbenik rizika, rijetko obolijevaju žene mlađe od 20 godina, a čak 60% raka dojke razvija se kod žena starijih od 60 godina.
U početku ne postoje simptomi koji bi mogli ukazati na bolest, a prvi najčešći simptom je kvržica koja je već na opip drugačija od ostatka tkiva. Ostali simptomi su: otok tkiva koji ne prolazi, nabiranje ili uvlačenje kože, zadebljanje kože oko bradavice, promjene oblika dojke, promjene bradavice, iscjedak iz bradavice.
Brojne udruge i liječnici već godinama upozoravaju da se ranom prevencijom taj strašan broj može smanjiti. Prvi korak i najvažniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju same žene, i to samo pregledom, a zatim i ultrazvučnim pregledima i mamografijom. Vrsta i učestalost pregleda ovisi o ženinim godinama i rizičnosti od obolijevanja.
Veća opasnost od obolijevanja javlja se kod žena koje su prvu menstruaciju imale prije 12. godine ili su u menopauzu ušle prije 50. godine, kod žena koje nisu rodile ili su rodile nakon 30. godine te svakako one kod kojih je u obitelji netko imao rak dojke.
U Poliklinici Gusić uvijek možete obaviti preglede a u listopadu za sve žene koje dolaze na ultrazvuk nudimo i 10% popusta.
Pridružite se i vi borbi protiv raka dojke i učinite nešto za sebe i svoje zdravlje!
Vidimo se u Smiljanu, u Poliklinici Gusić!