Što trudnice trebaju znati o COVIDu-19?

Što trudnice trebaju znati o COVIDu-19?

Trudnice općenito spadaju u skupinu koja zahtijeva veliku pozornost zdravstvenog praćenja pa tako i od infekcije koronavirusom (COVID-19), koja osim prijetnje za majku,  predstavlja potencijalnu opasnost i za dijete.

Dosadašnja iskustva nisu pokazala potencijalne negativne ishode za trudnice niti u jednom tromjesečju trudnoće. Zabilježeni su lakši simptomi kao što su kašalj i povišena temperatura, a od ostalih simptoma, bolovi u mišićima, malaksalost, grlobolja, dijareja i kratkoća daha, većinom jednaki simptomi kao kod ostatka populacije. U slučaju da imate bolesti srca ili pluća (astmu), koronavirus može izazvati jače simptome, a nije jasno jesu li slučajevi preranog poroda uzrokovani virusom ili općenitim stanjem trudnice.

U ograničenim studijama na oboljelim trudnicama zabilježeno je nekoliko slučajeva dojenčadi kojima je potvrđena infekcija virusom, iako još nije sigurno postoji li vertikalni prijenos virusa s majke na dijete. Virus nije otkriven u uzorcima plodne vode niti u majčinom mlijeku, stoga nema dokaza koji bi ukazivali na to da ne možete roditi vaginalno ili da je sigurnije roditi carskim rezom. Carski rez preporuča se samo u slučaju da se vaš porod treba ubrzati na temelju vašeg respiratornog stanja. U slučaju sumnje na koronavirus, primanje epiduralne i spinalne anestezije sigurno je za trudnicu i za zdravstveno osoblje, ali porod u vodi nije preporučljiv zbog virusa u fekalijama koji mogu kontaminirati vodu i zaraziti dijete.

Žene pozitivne na virus COVID-19 mogu i dojiti, nema razloga za odvajanjem majke i novorođenčeta. Pri dojenju trebale bi paziti na higijenske mjere i zaštitu dišnih puteva, nositi masku, prati ruke prije i nakon dodirivanja novorođenčeta i dezinficirati površine koje dodiruju.

Što se prevencije tiče, vrijede isti savjeti o čestom pranju ruku, nedodirivanju lica i izbjegavanju većeg broja ljudi. Umjesto panike puno je bolje i korisnije biti na oprezu, a ukoliko primijetite simptome temperature i neprestanog kašlja svakako se obratite liječniku!

U poliklinici Gusić jako pazimo na sve propisane mjere kod pregleda i to tako da ne naručujemo pacijentice jednu za drugom već nakon svake dezinficiramo cijelu ordinaciju. S obzirom da je Lika već neko vrijeme bez oboljelih Covidom19 smatramo da smo i zato najsigurnije mjesto u Hrvatskoj za trudnice.